Skifer er et naturmateriale, det vil sige skabt af og i naturen, og udvundet/høstet fra naturen. Natursten findes i større eller mindre omfang i hele verden.
Naturmaterialer har oftest en skabelsesproces på rigtig mange år. Træ kan være 60-80 år undervejs inden de kan fældes og bruges til fx byggematerialer. Natursten af alle typer er millioner af år gamle inden de bliver udvundet og brugt til alverdens ting – lige fra smykker til bordplader og sålbænke.
Skifers oprindelse
Den skifer vi bruger til vores sålbænke kommer fra Valongo-området i Portugal, hvor den bliver udvundet fra bjergene på egnen.
Portugisisk lerskifer er skabt for 50-90 millioner år siden, hvor aflejringer af gammel havbund, organisk materiale og sedimenter blev trykket sammen til en lagdelt masse under et enormt tektonisk pres.
Sådan udvindes skifer
Det er en omfattende proces at finde frem til egnet skifer. Først skal der tages geologiske prøver på jordoverfladen. Disse prøver har til formål at finde en egnet ’åre’ af skifer. Mængde, omfang og kvalitet skal vurderes, men det skal også sikres at udgravningen kan gøres på en forsvarlig måde – både af hensyn til natur og sikkerhed. Når et egnet sted er fundet begynder udvindingen. Der graves lodret ned i jorden. I de øverste lag er skifer meget blød og ikke egnet til byggematerialer, så det fjernes. Herefter fortsættes ned i en dybde hvor ’åren’ er fastere. Typisk skal man et godt stykke ned, før man når den hårdere skifer, der er velegnet til sålbænke. 40-60 meter nede nås “bunden” af stenbruddet, hvor der så også graves lidt ud til siderne.
Skifer skæres ud i blokke med en forvokset kædesav, blokkene som måler omkring 260 x 160 cm.
Inden skifer-blokken kan frigøres helt fra af bruddet skal skiferens lag spaltes der hvor den er skåret. Dette gøres med håndkraft.
Store pløkker og mejsler hamres ned i de lag, der ligger tæt ved skæringen. Til sidst giver skiferen efter, og først dér er blokken helt frigjort og klar til at blive transporteret op til overfladen. En stor kran med en solid stålwire løfter blokken op
Når skifer-blokken er kommet op og ud af bruddet er det vigtigt at den ikke tørrer ud – derfor skal den fugtes løbende inden den transporteres til fabrikken for videre forarbejdning.
På fabrikken skæres blokkene i skiver med en stor sav, der mest af alt minder om en forstørret æggedeler. Nu er blokken blevet til råplader, der kan skæres ud til fx sålbænke.
Vores sålbænke er, på fabrikken i Portugal, skåret til på udvalgte standardmål og kørt gennem en maskine, der laver den pæne sleben overflade og de rette jævne kanter.
Til sidst pakkes de i store kister, og er nu klar til at blive transporteret til Danmark.
Portugisisk skifer til danske hjem
Når vi har modtaget sålbænkene fra Portugal pakker vi kisterne ud, og besigtiger hele sendingen.
Nogle sålbænke er herefter klar til direkte salg, mens andre skal have videre forarbejdning. Det kan fx være tilpasning af størrelse eller udfræsning af skrå-, vand- og mørtelriller. Alt det klarer vi på vores eget stenskæreri.
Du kan lade en murer montere din skifersålbænk, men du kan også gøre det selv. Når først sålbænken er monteret er den egentlig vedligeholdelsesfri, men vil bibeholde den dybe sorte nuance anbefaler vi, at du med mellemrum, overfladebehandler din skifersålbænk.
Læs mere om overfladebehandling her. Du kan læse mere om hvad en sålbænk er her.